Forstå hårets opbygning og undgå skader | Redken
>

FORSTÅ HÅRSTRÅETS OPBYGNING & FOREBYG SKADET HÅR

understanding-the-hair-cuticle

Men hvis du vil opnå et sundt, glansfuldt og velplejet hår, er det også værd at kaste et blik på selve hårstråene og forstå deres anatomi – særligt det yderste lag, som kaldes for hårets skællag.

I dag er mange kvinder opmærksomme på pleje af hovedbunden for at sikre et sundt og plejet hår. Vi bruger eksfolierende scrubs, vi giver os selv hovedbundsmassage med hovedbundsbørster, og vi påfører hårolie for at fremme sund hårvækst. Vi gør altså en dyd ud af at have en velplejet hårbund og hårrødder.

HVAD ER HÅRETS SKÆLLAG?

Vores hår består af tre forskellige lag, der har hver sine funktioner; medula, cortex og skællaget.

I hårets inderste kerne findes medula, der er omgivet af cortex. Det er her hårets farve findes. Cortex består hovedsageligt af keratin og lipider, som er med til at give håret styrke og struktur.

I det yderste lag findes skællaget, der også kaldes for kutikula. Dette er hårstråenes beskyttende lag, som forhindrer det i at tage skade fra udefrakommende faktorer som eksempelvis sollys og varme stylingredskaber.

Det beskyttende lag består af flade celler, der overlapper hinanden. Når hårets skællag er intakt vil det ligge flat og tæt langs hårfiberen – lidt ligesom tegl på et hustag. Hvis skællaget ikke er intakt vil nogle eller flere af cellerne være hævet og efterlade cortex sårbar overfor skader. Det kan vise sig som spaltede spidser og tørt og kruset hår.

SÅDAN BESKYTTER DU HÅRETS SKÆLLAG

Hvis du drømmer om et sundt og velplejet hår, handler det om at beskytte dit hårs skællag. Det gælder både når du udvælger hårprodukter og når du styler dit hår. Vejen til et velplejet hår starter med at skabe og opretholde en hårplejerutine derhjemme.

Vi har samlet 5 gode råd til, hvordan du kan hjælpe skællaget med at beskytte dit hår mod skader.

1. BRUG ALTID VARMEBESKYTTELSE

Der findes mange gode råd til at sikre et sundt og velplejet hår. Og øverst på den liste er, at du altid skal huske at bruge et varmebeskyttende produkt, når du føntørrer og styler dit hår med varmeredskaber.

Varmeskader forårsaget af krøllejern, føntørrer og glattejern er en af de største syndere bag skader på hårets skællag. Derfor er hårprodukter med varmebeskyttelse et must-have i enhver pleje- og stylingrutine.

Hos Redken har vi flere varmebeskyttende produkter, der kan hjælpe dig med at opnå din ønskede styling. Quick Blowout sikrer dit hår beskyttelse under føntørring og skynder tørringsprocessen. Big Blowout er en føtørringsgel, der skaber øjeblikkelig volumen. Og Thermal Spray er ideel til dig, der bruger varme stylingredskaber.

PRO TIP: Føntørring og varme stylingredskaber kræver hver sin beskyttelse af håret. Det er nemlig ikke de samme temperaturer, som håret udsættes for og redskaberne påvirker håret forskelligt. Vil du f.eks. style dit hår med et glattejern efter din føntørring, er det vigtigt at bruge et produkt, der er specielt udviklet til den høje temperatur, som Redkens Thermal Spray.

Denne varmebeskyttende spray hjælper med at skabe krusfrie resultater og gøre håret mere glansfuldt. Den er formuleret med Heat Restyling Technology, som gør, at du blot behøver at påføre produktet en enkelt gang, men kan restyle efter behov, indtil din næste hårvask.

2. SKRU NED FOR DET VARME VAND

understanding-the-hair-cuticle haircare blog page

Det er ikke kun under føntørring og styling, at dit hår kan tage skade af de varme temperaturer. Det kan det nemlig også under hårvask. Der findes desværre ikke et produkt, der kan beskytte mod det varme vand. I stedet handler det om vaner, som dit hår vil sætte pris på: Sænk temperaturen.

Varmt vand kan få skællaget til at hæve sig og gøre håret tørt, kruset og ekstra sårbart overfor ydre påvirkninger.

Derfor anbefaler vi at du forsøger at holde temperaturen lun, næste gang du vasker hår. Skyl eventuelt efter med koldt vand for at hjælpe med at forsegle skællaget og beskytte cortex.

3. GÅ EFTER SYREHOLDIGE HÅRPRODUKTER OG -FARVNING

understanding-the-hair-cuticle haircare blog page

Endnu en årsag til skader på hårets skællag er en forstyrret pH-balance. Hår er fra naturens side lettere syrligt med en pH-værdi på mellem 4,5 og 5,5. Kemisk behandling som farvninger og afblegninger kan forstyrre den naturlige pH-værdi og skubbe den mod en mere basisk ende af skalaen. Det kan få skællaget til at hæve sig.

Ved at bruge syreholdige hårpleje- og farveprodukter kan du hjælpe med at beskytte hårets skællag og holde det intakt.

I en af Redkens saloner kan du spørge din frisør om Shades EQ, der er en syreholdig hårglans, som giver en strålende, ikke-bindende farve. Hjemme kan du prøve Redken Acidic Bonding Concentrate, der er en hårplejeserie, som er formuleret med citronsyre og Redkens koncentrerede Bonding Care Complex. Produkterne hjælper med at afbalancere hårets pH-værdi, styrke håret og give intensiv pleje.

4. VÆR SKÅNSOM MOD DIT HÅR

understanding-the-hair-cuticle haircare blog page

Andre ydre påvirkninger, der kan skade håret, er fra såkaldt mekaniske eller fysiske skader. De kan komme fra overdreven hårbørstning, hård håndklædetørring og selv fra det pudebetræk, som du sover med.

For at beskytte hårets skællag, og sikre et sundt udseende og blød følelse, er det vigtigt, at du behandler dit hår skånsomt.

Brug hårbørster der passer til din hårtype og -tekstur. Sørg for at børste håret fra spidserne og arbejd dig op ad længderne. Har du filtret hår skal du forsigtigt rede det ud.

Når håret er vådt er det allermest skrøbeligt. Brug derfor en bredtandet kam eller vådbørste, når du lige er kommet ud af badet.

De fleste mennesker bruger bomuld- eller frottehåndklæder, men de kan være meget skrappe for håret. I stedet anbefaler vi, at du skifter dine håndkæder til håret ud med nogle, der er lavet af blød mikrofiber, som er mindre tilbøjelige til at beskadige hårets skællag.

Endeligt kan det være en god ide at investere i et pudebetræk af silke eller satin. Bomuld kan også i denne sammenhæng skabe krus og gøre skade på håret, når du vender dig i løbet af natten. Med et silke- eller satinbetræk vil der være langt mindre friktion, og det vil ikke absorbere den naturlige fugt fra håret. Som en bonus kan et pudebetræk i silke eller satin også hjælpe med at forebygge rynker.

5. FOREBYG SKADER MED PLEJENDE PRODUKTER

understanding-the-hair-cuticle haircare blog page

Hvis du begynder at se tegn på skadet hår i form af tørhed, krus eller spaltede spidser, er det nu, at du skal gribe efter produkter, der er specialt formuleret til at pleje skællaget. Det kan f.eks. være Leave-in behandlinger som Redkens Extreme Anti-Snap, der virker som en dyb conditioner. Denne glatter nænsomt skællaget ud, reducerer friktion fra hårbørstning og styrker slidte, spaltede spidser.

Også One United er et ideelt leave-in produkt. Den multifuntionelle spray hjælper med at forsegle skællaget, samtidig med at den reducerer tørhed, øger hårets medgørlighed og styrker hårstråene.