>

Principperne bag hårfarvning

Principperne bag hårfarvning

TRE FORMTYPER

1. ELEVATION

Al hårdesign kan koges ned til to typer klipning: lige eller gradueret/etageklip. Hvis du ikke ønsker at håret skal være lige, så må du løfte det eller hejse det op. Elevation er en op- og nedadgående bevægelse. For at løfte håret, tages en sektion opad uden at fjerne den fra dens naturlige position/fald. Når du har klippet håret og lader det falde ned, vil det falde lige ned uden nogen bevægelse fra side til side. Elevation giver
Elevation giver graduering; den endelige frisure er enten én længde eller også har den gradueringer/etager. Til at hjælpe med at huske på elevationens bevægelse, kan du tænke på en elevator. Den kører op og ned, ikke fra side til side. Hvis du ønsker at håret falder direkte tilbage i sin naturlige position, efter du har klippet det, skal kundens hoved holdes i oprejst position. Hvis hovedet skubbes fremad, falder håret ikke tilbage i sin naturlige position. Hvis du laver en klipning, der kræver, at al håret på hele hovedet løftes horisontalt, skal du sikre, at alle sektioner løftes i samme vinkel for at sikre ensartethed.

2. OVER-BEVÆGELSEN

Over-bevægelsen går fra side til side. Hvis håret flyttes ud af sin naturlige fald-position i en bevægelse fra side til side, så er det en over-bevægelse. Hvis du tager håret bag ved øret og kører det om midt bag på, så er det en fra side til side-bevægelse.
Over-bevægelsen giver
Over-bevægelse giver længde og bredde i den modsatte retning. Hvis håret køres fra panden og om i nakken, er håret længere foran. Hvis håret køres fra nakken og om i panden, er håret længere bag til.

3. FINGERVINKLER

Bevægelsen af en fingervinkel er ind og ud. Fingrene bestemmer den vinkel, som håret klippes i. Hvis du ønsker at justere volumen eller dybden i formen, så tilpasser du dine fingre eller din fingervinkel. At arbejde med fingervinkler
Fingervinkler skaber volumens plads eller dybde i formen. Ved at se din fingervinkel forfra, hvis du placerer dine fingre i sideområdet og vinkler dem diagonalt IND mod kinden og UD fra toppen af hovedet, så vil volumen lægge sig i toppen af formen. Hvad sker der, hvis du ændrer din fingervinkel? I så fald bliver din diagonale fingervinkel vendt om. Nu er dine fingre UD fra kinden og IND mod toppen. Volumen skulle dermed være i bunden.

KONKLUSION

Selvom vi først tænker på elevation, over-bevægelse som nr. 2 og fingervinkel som nr. 3, så foregår de ikke individuelt men samtidigt. Du vil ikke kunne løfte håret op, bevæge det over til siden og derefter prøve at flytte din fingre ind i den rene vinkel, du vil miste kontrollen over håret og resultatet vil blive uforudsigeligt. For at opnå en forudsigelig form og den ønskede præcision i den graduerede linje, anvender vi bevægelserne på samme tid.