Videnskaben bag krøllet hår - Teori og grundviden - Uddannelse - Redken EMEA
>

Videnskaben bag krøllet hår

Folliklen

Hvorvidt håret er krøllet eller glat bestemmes af folliklens form.

Skrøbelighed

Naturligt krøllet hår har tendens til at være mere skrøbeligt end glat hår. På grund af hårfibrens uensartede form, kan hårets akse have høje steder, hvor kuticulaen er let løftet sammenlignet med resten af hårfiberen. Når kuticulaen er løftet, bliver den indre struktur udsat og efterlader håret mere sårbart overfor skade og udtørring.

Ellipticitet

Ellipticitet refererer til graden af udfladningen af en cirkel. Når ellipticiteten stiger, stiger graden af krøllernes krølform og dermed hårets skrøbelighed

Høj Fugtighed

Krøllet hår er særligt følsomt over for fugtighed, da det naturligt er mere porøst end glat hår. Tørt hår, der udsættes for et fugtigt miljø, vil gradvist svulme op med vandmolekyler. Når det sker, mister håret dets form og bliver fyldigere og mere kruset.
På grund af dets form og krøllede mønster kan håret filtre, og dermed knække når det skal filtres/redes ud. Krøllet hår kan også svulme op på grund af overskud af vand, miste dets krøllede mønster, hvilket skaber krøller uden form og uønsket krus.

Lav fugtighed

Krøller uden beskyttelse, som udsættes for meget tør luft, kan miste deres fugt, og håret risikerer at knække og spalte. Resultatet er en uens tekstur, der kan være svær at kontrollere på grund af dets flyvske natur.

HVAD HAR KRØLLET HÅR BRUG FOR

Fugt

Den krøllede form gør det svære for hårets naturlige olier at lægge et lag og fugte hver enkelt hårstrå. Krøllet og bølget hår er naturligt mere tørt end deres glatte modstykker. Folliklens form påvirker den måde krøllet og bølget hår modtager fugt på i form af lipider eller naturlige olier udskilt fra hovedbunden. Når graden af fugt skal fastlægges, skal der tages højde for diameteren, overfladen og krøldannelsen

Glans

Krøllet hår reflekterer lyset anderledes en glat hår på grund af dets snoninger og drejninger. Det er sjældent, at naturligt krøllet hår er i stand til at opnå samme glans som glat hår, da lyset bliver absorberet inde i krøllespiralen eller langs den riflede kuticula.

Krølledefinition

Krølledefinition henviser til hårets overordnede fremtoning, og hvordan krøllen holder sin form. Når man forstærker krølledefinitionen, er det vigtigt at overveje krøllens tilstand, såvel som den rette klipning og stylingsteknik.

KRØLLERNES PERSONLIGHED

Krøllernes størrelse og form kan variere fra person til person. Der kan være en blanding af forskellige krøllemønstre på det samme hoved. Selvom der er tendens til at være et overvejende krøllemønster, har mennesker med naturlige krøller i gennemsnit 2-4 forskellige typer krøller. Det er muligt at have tættere krøller ved hovedbundsområdet, som gradvist bliver løsere eller helt glatte ned mod spidserne. Det er også muligt af have glattere hår, der gradvist bliver mere bølget eller krøllet ned mod spidserne.

Krølspringsfaktoren

Krølspringsfaktoren er hårets reaktion på, hvordan det trækker sig sammen, når man trækker i det, til det er glat også slipper igen. Når krøllen bliver trukket helt ud, kan hårets længde vise sig at være dobbelt så lang. Det hjælper til med at finde ud af, hvor meget der skal klippes af, især omkring pandehåret.

Struktur

Struktur referer til håret fysiske karakteristika og dets støtte. Krøllede lokker fylder mere end glatte lokker og de yder hinanden støtte, øger volumen og ændre strukturen og formen. Når graden af krøl øges, øges skrøbeligheden også. Det samme gør sig gældende, når graden af krøl øges, så øges volumen eller den 3D-plads som krøllerne optager. Dette kan ændre strukturen betydeligt af den overordnede form eller design

Form

Form referer til to ting: bølgernes eller krøllernes individuelle form, og den overordnede form eller silhuet af designet.
Bølgerne eller krøllernes individuelle form: Er de store og runde? Brede og åbne? Bøjer eller drejer de? Den individuelle form hjælper med at fastlægge krølletype, metode, klippeteknik og styling. Den overordnede form eller silhuet af designet: har den overordnede form en passé fremtoning? Passer den til ansigtets form, og supplerer det krøllemønstret? Den overordnede form hjælper med at fastlægge klippe- og stylingsteknikker.

Længde

Håret længde kan have indflydelse på, hvordan krøller og bølger opfører sig. Når de er tørre, kemisk ændret eller i krise, påvirker det struturen og krøllemønstret. Så snart håret bliver klippet eller de skadede områder fjernet, er det som om, at krøllerne vækkes til live igen. En lille klipning kan gøre meget. Hårets længde kan også have indvirkning på, hvor meget vægt der er på krøllen. Længere hår fungerer bedst til tykkere spiraler, mens kortere hår er bedst til de finere, bølgede hårtyper.